Tak jsem tak procházela v obchodě uličkou mezi pulty se zeleninou a ovocem, když tu mi padly do oka tyhle "sladké brambory". Jelikož jsem batáty ještě nikdy nejedla, řekla jsem si že za zkoušku nic nedám a dvě jsem hodila do košíku. ( Pro neznalé = odkaz s odpovědí na otázku: "Co jsou to sakra batáty?!?? https://cs.wikipedia.org/wiki/Povijnice_bat%C3%A1tov%C3%A1 )
Doma, po vyklizení nákupu, na ně tak koukám s beznadějí v oších. "Co já z nich vlastně můžu uvařit?" Odpověď jsem si našla po několika hodinách hledání na internetu. "Já je prostě upeču, tak jako všechno co neznám" (totiž...když jsem dostala doruky poprvé tuřín, lilek a cuketu....taky jsem je prostě upekla a premiéra mě nadchla, proto je používám v kuchyni dodnes Tak proč by to teď mělo být jinak že )
Recept to bude jen takový strohý, je totiž univerzální a naprosto proměnný. Věe se dávkuje dle vaší chuti Povím vám jen co potřebujete a jaký bude postup. Toť vše :) Tedy hurá na to že :-)
Ingredience:
jistě že BATÁTY
dále SŮL, PEPŘ, ČESNEK, OLIOVÝ OLEJ, TYMIÁN....plus třeba GRILOVACÍ KOŘENÍ (bez soli)
Postup:
Jednoduše batáty očistěte, nakrájejte na kostičky (nebo hranolky) a vložte do pekáčku, promíchejte s olejem a kořením. Potom už jen šup s tím do trouby, pěkně vyhřáté na cca 170°C. Doba pečení je různá, záleží totiž na troubě :) Zkrátka pečte do zlatova :) Většinou to trvá asi kolem 20 minut. Podávejte jako přílohu ke grilování, nebo třeba jen tak, s oblíbeným dipem jako chuťovku k pivečku Dobrou chuť a nashledanou u příštího článku :)