
Ještě nedávno jsem neměla tušení že něco takového vůbec existuje a dnes už mám zásobu domácí chalvy v lednici. Předem upozorňuji, že tato dobrota vyvolává silnou závislost. A i když je to doslova "tuková bomba", nezabrání mi to sníst jí klidně i čtvrt kila na posezení
. Musím se jen modlit, aby se mi to brzy přejedlo
jinak se nevejdu ani do svého křesla u počítače, natož pak do oblečení
Tak přejděme k receptu: (postup u každého druhu je vždy stejný)
Základem jsou vždy semena či ořechy. Já dnes použila slunečnicová semínka a vlašské ořechy. Obě chalvy jsou dobré, ale slunečnicová je protě TOP
200g slunečnicových semínek ( 200g vlašských ořechů)
2PL medu
Semínka na suché pánvi řádně opražíme, necháme vychladnout a pěkně rozmixujeme na kaši. (Já použila tyčový mixér ORAVA, obyčejný průměrný mixér a šlo to)
Slunečnicovou hmotu ("máslo" chcete-li) si přendejte do misky a přidejte med (vegan použije pampeliškový med, nebo nějaký sirup - myslím že by šel i moučkový cukr ale to bych raději nezkoušela, chceme zdravě tloustnout že), promíchejte a uložte do ledničky na krátkou chvilku.
Když je hmota ve stavu kdy s ní jde pracovat ručně, vyndejte ji a tvořte kuličky, které obalíte v kokosu, sezamu, proteinu, karobu, kakau....zkrátka v čem chcete.
Do chalvy můžete přidat i nasekané mandle, nebo rozinky. Fantazii se meze nekladou.
Já určitě brzo udělám i sezamovou chalvu a lískooříškovou. Už se jich nemůžu dočkat.
Dobrou chuť a moc se nepřejezte
Nashle u dalšího receptu