Moje drahá maminka mě požádala, abych jí připravila nějaké slané dobroty, které by mohla vzít s sebou na třídní sraz. Tak jsem se zamyslela a za chvilku už jsem věděla, že tyhle keksy budou naprostá jednička a to obzvlášť k této příležitosti. Jsou totiž nejlepší k pivu či vínu a vůbec nejlepší je, když se o ně můžete podělit. Jinak to nemá cenu.
Dlouho jsem hledala a vymýšlela ten správný recept, ale nyní mohu slavnostně prohlásit, že hledání je u konce. Tenhle prostě nemá chybu a basta. Beru papír, tužku a zapisuji ho do své osobní kuchařky.
Tedy jdeme na to. Budete potřebovat:
250g hladké mouky
1 ČL soli
1ČL mleté sladké papriky
160g másla
250g tvrdého sýra (ideální Eidam 30%)
2ks žloutky
Bílky na potření
Postup:
1) Smíchejte mouku, sůl a papriku
2) Do sypké směsi přidejte nakrájené změklé máslo a vytvořte drobenku
3) K drobence přisypejte sýr a promíchejte
4) Nyní ke směsi přidejte dva žloutky a vypracujte hladší těsto, které dáte odpočívat na minimálně 30min do lednice
5) Předehřejte troubu na 180°C a připravte si dva až tři větší plechy vyložené pečícím papírem (mě to dalo na 2 ½ plechu) a nachystejte libovolné vykrajovátko
6) Rozdělte si těsto asi na 4 stejné díly, postupně je rozvalujte (cca 3mm tloušťka) a vykrajujte z nich sušenky, které poskládáte na plech
7) Na plechu je párkrát propíchněte vidličkou, potřete bílkem a můžete posypat sezamem, lněným semínkem… čímkoliv chcete
8) Plech vložte do vyhřáté trouby na cca 10-15 min (zkrátka dokud keksy nebudou pěkně zlaté)
9) Po vytažení už jen nechat vychladnout a můžete servírovat
MALÝ TIP: „ Já sušenky sice miluju i samotné, ale ke slavnostnějším příležitostem, nebo když přijde návštěva, podávám k nim dip ze zakysané smetany a taveného sýra, které smíchám, osolím a přidám česnek (v sezóně i čerstvé bylinky).“
Přeji dobrou chuť a nashle u dalšího receptu domácnost