Založení kvásku

Napsal Homemade.bloger.cz (») 13. 9. 2015 v kategorii Pečení s kváskem, přečteno: 1054×
images.jpg

(obrázek ilustrační)

Tak po dlouhé době zase článek :) to když jsem zase jednou chytla inspiraci a během prokrastinace (měla bych se učit němčinu :/ ) jsem se rozhodla místo německé gramatiky vyhledat články o pečení s kváskem. Vedlo mě k tomu nejen to odkládání výuky ale i dlouhodobé poslouchání řečí mojí babičky o tom, jak si kupuje kváskový chléb a že je prostě výborný. Já nerada kupuju jídlo. Nejlepší je totiž domácí a když už musím odkládat to učení, mám na vaření vždycky čas :) Zjistila jsem že kvásek se dá buďto získat od pekařů v pekárně, a nebo i vypěstovat doma. Tak jsem nváhala a pustila se do toho. Měla jsem na výběr ze dvou postupů. Vybrala jsem ten, který vyzkoušelo více lidí a měl kladný výsledek, tak jsem zvědavá jak to dopadne.

Postup založení kvásku z žitné mouky (varianta 1) 

Druhou variantu najdete na stránce http://www.apetitonline.cz/recepty/8253-domaci-zitny-kvasek.html

1.Den: Do 1,5l nádoby 100g žitné celozrnné mouky + 125ml vlažné vody a promíchat, zakrýt a nechat stát při pokojové teplotě

2.Den: přimíchat 50g celozrnné žitné mouky + 125ml vlažné vody, zakrýt a nechat

3.Den: přimíchat 50g celozrnné žitné mouky + 60ml vlažné vody, zakrýt a nechat ( tento den už by měl údajně kvasit, avšak zatím jsem u prvního kroku, tak nevím.... určitě dám vědět v dalším článku jak jsem pochodila)

4.Den: přimíchat 50g celozrnné žitné mouky + 60ml vody a necháme ještě 24hodin stát.....

Po 4 dnech by měl mít kvásek lehce nakyslou vůni a konzistenci řidšího těsta.

Z kvásku pak odebíráme vždy potřebné množství dle receptu a zbytek uchováváme v lednici a jednou, dvakrát do týdne oživíme tak, že ho vyndáme z lednice a přisypeme mouku a vodu tak jako 4 den například a necháme 24hodin stát při pokojové teplotě.

Popřípadě ho můžeme mít stále venku, prý když pečeme alespoň jednou nebo dvakrát týdně, do lednice se dávat nemusí. 

Toto všechno mám zatím jen načtené, ale jak říkám....určitě dám vědět jak jsem dopadla a zda kvásek vzešel :) Spolu s článkem o výsledku mého snažení chci rovnou dodat i recept na kváskový chléb :) tak se těšte.... Zdravím a jdu se tedy chvilku učit tu německou gramatiku.....a nebo bych mohla jít něco upéct :D

Štítky: kvásek, žitný
Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a osm