To takhle sbírám na zahradě ořechy a přemýšlím na co mám chuť, když v tom si vzpomenu na ořechové hřebeny co dělávala moje babi. No jooo...jenže když nejim normální kynuté těsto tak co mám dělat? Počkeej siii.... použiju kvásek. Těsto nakynuté kváskem je prostě lepší takže neváhám a jdu hledat. Díky internetu jsem narazila na slušný (výborný) recept, který jsem si trošku upravila a uvedla do stavu přijatelného pro mou "rozmazlenou" rodinu. Běžná porce nádivky totiž nestačí žejo. Tady máte recept:
Těsto:
150g aktivního kvásku
250ml ovesného mléka (nebo jakéhokoliv rostlinného)
80ml rostlinného oleje
250g špaldové mouky
+ mouka na posypání válu
Nádivka:
300g mletých ořechů
100g pampeliškového medu
4 Dcl rostlinného mléka
1PL Rumu
1PL Vanilkového aroma
Postup:
1) Do větší mísy si dáme aktivovaný kvásek
2) Přidáme mléko a olej
3) A nyní přisypáváme mouku, dokud těsto nebude mít takovou polotuhou konzistenci (asi jako normální těsto po vykynutí)
4) Necháme kynout v teplíčku. (tak 2 hodinky nebo i víc)
5) Nyní si připravíme nádivku
6) Vezměte si menší hrnec a do něj vlijte mléko a med
7) Zahřejte a pěkně rozmíchejte
8) Přisypejte ořechy,aroma a rum
9) Vařte na mírném plameni (nepřipalte) dokud nevznikne hustý puding
10) Nechte vychladnout
11) Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný ál a zpracujte, přisypávejte mouku, dokud nebude těsto dobře poddajné a tak akorát tváné
12) vytvořte z těsta válec, ten rozdělte na 1/2 a každou polovinu ještě na asi 8 dílů
13) z každého dílu vytvořte placku, doprostřed dejte náplň, přehněte a vytvořte "hřeben"
14) Vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Ideálně s nádobou vody na dně trouby. Čas pečení se pohybuje kolem 20ti minut.
Dobrou chuť.