CHLEBÁNKY

Napsal Homemade.bloger.cz (») 17. 9. 2015 v kategorii Pečení s kváskem, přečteno: 1090×
sam-3044.jpg

Ahoj smile Zdravíme vás s Rudánkem - ten již v podobě chlebánků pro začátečníky - a chceme vám povyprávět o té naší dnešní pečící premiéře. Nejprve podotknu že recept jsem převzala ze stránek www.varimezdrave.cz a podle stejného receptu se chystámi na chleba. Vím, chléb jsem slíbila jako první,ale nějak mi vyšly prostě chlebánky smile Pro začátečníky je to vážně nejlepší varianta,protože se mi povedly a to je jasný důkaz. smile

Tak tedy přejdu k receptu a přímo k postupu. Nebude to zrovna rychlovka ale s tím se u kváskového pečení počítá. 

Krok číslo jedna - cca 8:00 

Odvážila jsem si 350g kvásku (postup na kvásek v prvním článku této rubriky), dále 300g žitné celozrnné mouky a 450ml vody. Pěkně jsem to promíchala ve větší míse, zakryla utěrkou (nechat v teplejší místnosti) a vyrazila na nákupy. 

Krok číslo dva - cca 12:00

Po návratu z nákupní mise, jsem se vrhla opět na přípravu pečiva. Opět jsem vážila: 100g žitné chlebové mouky, 180g pšeničné chlebové mouky, 30g slunečnicových semínek, 1 zarovnaná lžíce soli a jedna lžíce drceného kmínu (je fajn použít i to lněné semínko namleté a koriandr, nopříště je tam dám ale i bez toho je to luxus).

Nejprve jsem do nakynutého základu vmíchala sůl, kmín a slunečnicová semínka. Promíchanou mouku jsem přidala poslední. (Jen podotýkám - pokud chcete jen čistě žitné chlebánky, není problém pšeničnou mouku vynechat). Vařečkou se mi podařilo vypracovat kompaktní hmotu, která mě děsila tím jak je řídká, ale nebojte. Ještě tam přijde mouka. Toto těsto totiž vyklopíte na pomoučněný vál (+60g žitné mouky) a mouku do něj zapracujete. (V tuto chvíli byte měli mít zaděláno na chléb, ale k tomu příště. My pokračujeme) Přidáme mouku až do doby, než nám vznikne takové pevnější těsto, z něj vytvoříme válec, který rozdělíme na 12 stejných dílů. Z těch tvarujeme bochánky, dáváme na papírem vyložený plech. Pomažeme je olivovým olejem a necháme 1 hodinu kynout.

Sam-3042

Po nakynutí už jen upéct :) A to nejprve 10-15 min na 200°C, potom ubereme a pečeme cca 40min na 170°C a nakonec, posledních 5-10min, dopečeme na 150°C

Pro lepší výsledek si k pečení do troby vložte ještě nádobu se dvěma hrnky vody. Jak se bude voda vypařovat, pomůže chlebánkům vytvořit kůrčičku a nebudou moc suché a tvrdé.

Sam-3043_2

 Snad jsem na nic nezapomněla. Ještě nakonec tedy shrnu poznatky: "Na to jak jsem se bála, že se nezadaří, je výsledek opravdu dokonalý a tak se hodlám v kváskovém pečení dál zdokonalovat" smile Přeji i Vám hodně štěstí u pečení a nashledanou u příštího článku. Tentokrát už opravdu o KVÁSKOVÉM CHLEBU.smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvanáct a tři