
Někdo (už ani nevím kdo) mi řekl: "Jen si vyzkoušej nějaký čas bez lepku a pak mi řekneš co to s tebou udělalo". No a já si pomyslela že proč ne?? Proč bych to nevyzkoušela že? Dnes je to něco přs týden. A co že se stalo??? Umírám hlady. Být veganem na bezlepkové dietě je vskutku námaha. Nechápejte to špatně. Jde hlavně o "cvik" a zvyk. Každopádně teď ze začátku opravdu trpím pocitem, že nesmím jíst vůbec nic.
Navíc když vezmete v potaz, že pečení je můj život a teď se musím učit vše od začátku. První jsem zkoušela muffiny a nedopadlo to dobře. Na druhý pokus jsem zvolila tento recept a vyšel báječně. Malinko jsem si upravila jeho původní složení a rozhodně jsem ho nepokazila. Tedy pojďme na to.
Ingredience:
3hrnky na jemno nastrouhané mrkve
1/2 hrnku hruškového pyré (nebo jablečného)
2čl skořice
1/2hrnku oleje
3Pl lněného semínka rozmixovaného s 8-9PL vody
1Pl CHIA semínek
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku kukuřičné polohrubé mouky
1 1/2 hrnku rýžové mouky (já použila značku Schneekope)
2čl kypřícího prášku
hrst nasekaných ořechů
rýžové mléko (jako první pomoc při příliš hustém těstě)
Postup:
1) Nejprve si zapněte troubu na 180°C.
2) V míse smíchejte olej, pyré, namixované lněné semínko, chia a cukr. Hezky metličkou promíchejte aby se hmota spojila.
3) Potom přimíchejte mrkev.
4) Do druhé mísy si namíchejte ostatní ingredience.
5) Směs sypkých přísad vmíchejte vařečkou do mokré směsi. V případě, že bude těsto moc husté, použijte rýžové mléko na jeho rozředění. Výsledná hmota by měla být dost mokrá, ale ne uplně tekutá. (příště to vyfotím a dodám, aby to bylo vidět.)
6) Nacpěte do pekáčku či formy, vyložené pečícím papírem. (Já = kulatá forma o průměru cca 26cm a buchta je vysoká asi 2,5cm)
7) Pečte ve vyhřáté troubě ca 35 - 40 minut.
8) Po vychladnutí na vrch napatlejte polevu dle chuti (já = čokoádová poleva tmavá) a posypejte ořechy
9) Dobrou chuť
Přeji mnoho zdaru při pečení a ať vám chutná